Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Ο Μπαλζάκ και η μεταμόρφωση μιας Κινέζας χωριατοπούλας σε "αστή" στα χρόνια του Μάο

From Publishers Weekly- Amazon (Dai Sijie (Author), Ina Rilke (Translator))

Η Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο Τσε Τουνγκ μετέβαλε βίαια την κινεζική ιστορία στη δεκαετία του ‘60 και του '70, εξορίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζους διανοούμενους σε χωριά για να...επιμορφωθούν! Αυτός ο τρόπος ζωής γίνεται μυθιστόρημα από έναν συγγραφέα , ο οποίος μέσα από τις δικές του εμπειρίες στα χρόνια της εξορίας επιχειρεί να αναδείξει τη δύναμη της λογοτεχνίας και πώς μέσα από αυτήν, ο νους απελευθερώνεται.Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, ένας 17χρονος και ο καλύτερος του φίλος, Λούο, γιοί αστών γιατρών, καταδικάζονται σε τέσσερα χρόνια επιμόρφωσης σε απομακρυσμένο ορεινό χωριό. Δουλειά τους είναι να μεταφέρουν κουβάδες με περιττώματα στην κορυφή παρακείμενου λόφου. Κι αυτό σε καθημερινή βάση. Επομένως μόνον η ευρηματικότητά τους θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν.... Οι δύο φίλοι έχουν ταλέντο στην αφήγηση. Γι αυτό και ο αρχηγός του χωριού τους δίνει εντολή να στήσουν έναν ...προφορικό κινηματογραφο για τους χωρικούς, απαγγέλλοντας τους διαλόγους των ταινιών Οταν κάποια στιγμή ένας άλλος νεαρός αστός φεύγει από το χωριό, οι δύο φίλοι του κλέβουν μια βαλίτσα γεμάτη με απαγορευμένα βιβλία, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι  δεν θα τολμούσε να καλέσει τις αστυνομικές αρχές. Μαγεμένοι από την πρόζα των ευρωπαίων συγγραφέων ( βρήκαν πολλούς στη μαγική βαλίτσα) διαβάζουν στον ράφτη του χωριού την ιστορία του Μόντε Κρίστο και στη ντροπαλή και όμορφη κόρη του διαβάσουν Μπαλζάκ. Ο  Λούο που λατρεύει το κορίτσι ονειρεύεται να το αλλάξει και από απλή χωριατοπούλα να την μετατρέψει σε εξεζητημένη ερωμένη μέσα από τις ιστορίες του Μπαλζάκ. Ο Λούο τα καταφέρνει πέρα από κάθε προσδοκία , αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που ήλπιζε. Η ιστορία γίνεται πότε αστεία και πότε θλιβερή.
 Υπάρχει όμως ζεστασιά σ’ αυτό το μυθιστόρημα, όπως υπάρχει και χιούμορ. Τελικά γράφεται μια θαυμάσια ανθρώπινη ιστορία που βραβεύεται το 2000 στη Γαλλία. Τα δικαιώματα του βιβλίου πωλούνται σε 19 χώρες. 
Copyright 2001 Cahners Business Information, Inc.
--This text refers to the Hardcover edition.

Η Αναζήτηση του Απόλυτου, του Ονορέ ντε Μπαλζάκ

Balzac HS7378
Rodin, Monument to Balzac
"Η Αναζήτηση του Απόλυτου" του Μπαλζάκ εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1834, όταν ο συγγραφέας ήταν μόλις 35 χρόνων. Πρωταγωνιστής του έργου είναι ο Βαλτάσαρ Κλας, πλούσιος και ευυπόληπτος Φλαμανδός, μαθητής στα νεανικά του χρόνια του χημικού Λαβουαζιέ. Ο Κλας ζει μια ήρεμη και ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή, μέχρι την ημέρα που ζητάει μ' έναν Πολωνό αξιωματικό. Η συζήτηση μαζί του τον οδηγεί να αποποιηθεί το ρόλο του οικογενειάρχη και να γίνει ξανά ο επιστήμονας, αυτός που ψάχνει να βρει το Απόλυτο, το βασικό συστατικό κάθε στοιχείου στη φύση. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης βλέπει πώς ένας άνθρωπος χάνει πρώτα τα συναισθήματά του κι ύστερα την περιουσία του μέσα από το πάθος του για την επιστήμη που τελικά τον φέρνει στα όρια της τρέλας.

Λέει ο Μπωντλέρ για τον Μπαλζάκ :
"Πολλές φορές εκπλήσσομαι ακούγοντας ότι ο Μπαλζάκ οφείλει τη μεγάλη του δόξα στην τρομερή ικανότητά του να παρατηρεί. Εγώ πάντα πίστευα ότι το ύψιστο χάρισμά του ήταν η τάση του να οραματίζεται και μάλιστα να οραματίζεται με πάθος"
Ο Μπαλζάκ στην ιστορία του θυμίζει την αναζήτηση του Αγίου Δισκοπότηρου στη Φλάνδρα. Οι δύο γυναίκες , η Ιωσηφίνα και η Μαργαρίτα υπερασπίζονται τη συναισθηματική και οικογενειακή τάξη. Ο πρωταγωνιστής Μπαλτάσαρ την καταλύει στο όνομα μιας άλλης τάξης. Φαίνεται όμως ότι ο συγγραφέας υποστηρίζει και τις δύο αυτές τάξεις, δείγμα ίσως της πολυπλοκότητας του χαρακτήρα του ανθρώπου γενικότερα και της ακροβασίας ή των υπερβάσεων στις οποίες πολλές φορές καταφεύγει, στοχεύοντας να συγκλονιστεί από αποκαλύψεις για την αιωνιότητα, κι ας μην το παραδέχεται φωναχτά ποτέ. Παρά μόνο μέσα του, σε στιγμές εσωτερικής αλλοφροσύνης.

Στην κυρία Ιωσηφίνα Ντελανουά, το γένος Ντουμέρκ
Κυρία, ο Θεός να δώσει να ζήσει αυτό το έργο περισσότερο από μένα. Ετσι, η ευγνωμοσύνη που τρέφω για σας και που είναι, ελπίζω, εφάμιλλη της σχεδόν μητρικής στοργής σας για μένα, θα διατηρηθεί πέρα από τα υπό προθεσμία συναισθήματά μας. Το υπέροχο προνόμιο να επιμηκύνουμε μ΄αυτό τον τρόπο, μέσω της ύπαρξης των έργων μας τη ζωή της καρδιάς , θα αρκούσε για να παρηγορεί για όλα τα βάσανα που προξενεί η ίδια η καρδιά σ' εκείνους που φιλοξενούν να την κατακτήσουν. Θα το επαναλάβω , λοιπόν : είθε να το θελήσει ο Θεός!

 Ντε Μπαλζάκ.