Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Pere Goriot -Honore de Balzac

Ο Μπαρμπα-Γκοριό αποτελεί ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της συγγραφικής ιδιοφυίας του Μπαλζάκ. Στο μυθιστόρημα αυτό, που εντάσσεται στο πλαίσιο της "Ανθρώπινης Κωμωδίας", παρακολουθούμε τη θλιβερή πορεία και το τραγικό τέλος ενός πατέρα που τον έχουν απαρνηθεί οι δυο του κόρες, τη γεμάτη αχαριστία εγκατάλειψη ενός ανθρώπου που είχε δώσει τα πάντα στα παιδιά του, κι όμως αυτά τον άφησαν να πεθάνει μόνος και πάμφτωχος. Ο μπαρμπα-Γκοριό μέσα στην αθλιότητα και την απόγνωση του είναι εντούτοις μια μορφή μεγαλειώδης γιατί εκφράζει την πατρότητα κατά τον πιο απόλυτο τρόπο.
Επιπλέον, παρόλο που το μυθιστόρημα αποτελεί κυρίως μια μελέτη του πατρικού πάθους, δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτό, αλλά εικονογραφεί και αναλύει με τρόπο μοναδικό και διεισδυτικό την παρισινή ζωή και κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, ανάγοντας το μερικό σε γενικό, το τοπικό σε παγκόσμιο και το εφήμερο σε διαχρονικό.

1 σχόλιο:

  1. Η ζωή είχε πάντα τα ίδια χαρακτηριστικά. Οι άνθρωποι επίσης. Το ότι μάθαμε να πλενόμαστε λίγο περισσότερο και μπήκαμε σε μοδάτα σπίτια με πολλές τουαλέτες και ημι- υπαίθριους χώρους δεν σημαίνει ότι αγαπήσαμε τον εαυτό μας, άρα και τους άλλους.
    Η περίπτωση του Μπαρμπα Γκοριό είναι χαρακτηριστική. Οι κόρες τον εγκαταλείπουν, όπως και συμβαίνει και σήμερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή